iPhone Xr & iPhone 6 Lcd Replacement.

Ditulis pada : June 10, 2021

Lcd replacement.

Problem: Lcd blank/ Lcd crack.

Solution: Tukar lcd yang baru.

Lcd crack? Lcd tak boleh on, gelap(blank)? Cuba untuk cas tapi takboleh still sama juga. Bila lcd crack, susah untuk tengok screen kekadang memboleh mendatang bahaja takut serpihan kaca masuk dalam jara tanpa perasan.

Hai. Harini kami nak share mengenai salah sorang customer kami. Harini beliau datang ke kedai kami memberitahu yang phone beliau bermasalah. Beliau memberitahu yang lcd beliau blank dan bila nak cuba cas dan hidupkan pon still takde tindakbalas. Beliau meminta kami untuk periksa sama ada jikalau ada masalah lain.

Setelah kami periksa, Kami cadangkan untuk tukar lcd yang lama kepada yang baru untuk ia berfungsi seperti biasa. Dan beliau bersetuju.

Kami juga memberi sedikit tips untuk menjaga LCD. Antaranya ialah :-

 • Jangan menggunakan telefon pintar anda terlalu lama dan menyebabkan ianya panas. 
  – Contohnya : Menggunakan telefon pintar 3-4 jam tanpa henti. Hal ini untuk mengelakkan LCD anda mudah panas dan terbakar.
 • Membuat penukaran LCD jika diperlukan. 
  – Kebiasaannya, jika penggunaan telefon pintar sudah melebihi 2 tahun, keadaan LCD nya juga akan mengalami sedikit gangguan dan mengurangkan daya LCD tersebut. Justeru, anda perlu membuat penukaran LCD baru.
 • Elakkan daripada berlakunya perkara yang tidak diingini. 
  – Anda perlu mengelakkan telefon pintar anda daripada terjatuh, tercampak atau sebagainya bagi melindungi LCD tersebut.
 • Tekanan
  – Elakkan memberi tekanan kepada LCD telefon pintar anda sama ada sengaja atau tidak. Contohnya, terduduk dan memakai hard case pada telefon pintar anda.
 • Cahaya Matahari 
  – Elakkan daripada LCD telefon pintar anda terdedah kepada cahaya matahari ianya akan menyebabkan polarize pada LCD terbakar dan LCD akan bertukar kepada warna kuning.
 • Kain Lembut 
  – Anda digalakkan supaya membersihkan kaca hadapan LCD dengan menggunakan kain yang lembut supaya tiada kesan calar yang berlaku. Seeloknya menggunakan tisu basah.
Customer iPhone XR berpuas hati. (Lcd Blank)
Customer iPhone 6 berpuas hati. (Lcd Crack)

Kami dah berjaya menyelesaikan masalah customer ni . Kami menasihati supaya menggunakan dengan baik. Beliau juga sangat berpuas hati dengan servis dan harga yang kami berikan.

“Pelanggan puas hati, kami senang hati”

P/s: Jika anda ada sebarang masalah atau pertanyaan, jangan segan jangan malu boleh direct terus ke kedai kami atau boleh terus hubungi kami di talian 011-11931141 

Oleh Nur Farizah

Kepakaran kami di MRFIX Johor Bahru adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 011-11931141 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments