Samsung Galaxy A50s LCD Replacement.

Ditulis pada : April 7, 2021

Lcd replacement Samsung Galaxy A50s

Problem: Lcd Blank.

Solution: Tukar lcd yang baru.

Hai. Harini kami nak share mengenai salah sorang customer kami ni. Beliau datang ke kedai kami mengadu memberitahu yang phone beliau blank tak hidup. Bila cuba cas,tapi tak hidup juga. Beliau ada kata yang phone beliau ni pernah jatuh tapi tkde sebarang kesan retak dan masih hidup. Selang beberapa minit, ia terus blank gelap. Cuba hidupkan takboleh juga.

Beliau juga meminta kami untuk periksa sama ada ia boleh dibaiki atau tidak. Setelah kami periksa semua cas masih ada power pada meter dan kami cadangkan untuk beliau membuat penukaran lcd yang baru. Setelah dibincang beliau bersetuju.

Lcd replacement

Kami juga memberi sedikit tips untuk menjaga LCD. Antaranya ialah :-

 • Jangan menggunakan telefon pintar anda terlalu lama dan menyebabkan ianya panas. 
  – Contohnya : Menggunakan telefon pintar 3-4 jam tanpa henti. Hal ini untuk mengelakkan LCD anda mudah panas dan terbakar.
 • Membuat penukaran LCD jika diperlukan. 
  – Kebiasaannya, jika penggunaan telefon pintar sudah melebihi 2 tahun, keadaan LCD nya juga akan mengalami sedikit gangguan dan mengurangkan daya LCD tersebut. Justeru, anda perlu membuat penukaran LCD baru.
 • Elakkan daripada berlakunya perkara yang tidak diingini. 
  – Anda perlu mengelakkan telefon pintar anda daripada terjatuh, tercampak atau sebagainya bagi melindungi LCD tersebut.
 • Tekanan
  – Elakkan memberi tekanan kepada LCD telefon pintar anda sama ada sengaja atau tidak. Contohnya, terduduk dan memakai hard case pada telefon pintar anda.
 • Cahaya Matahari 
  – Elakkan daripada LCD telefon pintar anda terdedah kepada cahaya matahari ianya akan menyebabkan polarize pada LCD terbakar dan LCD akan bertukar kepada warna kuning.
 • Kain Lembut 
  – Anda digalakkan supaya membersihkan kaca hadapan LCD dengan menggunakan kain yang lembut supaya tiada kesan calar yang berlaku. Seeloknya menggunakan tisu basah.

Renew lcd

Well done renew lcd !!!

Customer berpuas hati.

Kami berjaya menyelesaikan masalah Customer ni. Beliau juga sangat berpuas hati dengan harga kami dan servis serta layanan yang kami berikan.

“Pelanggan puas hati, kami senang hati”

p/s: Jikalau ada sebarang masalah atau pertanyaan boleh sahaja direct ke kedai kami atau boleh hubungi kami terus di talian +6011-11931141

Oleh Nur Farizah

Kepakaran kami di MRFIX Johor Bahru adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 011-11931141 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments