Oppo Realme 7 5g Battery replacement.

Ditulis pada : September 29, 2022

Battery replacement.

Problem: Battery rosak. Masuk air.

Solution: Replace battery baru.

Phone masuk air? Bila try on kan tak boleh hidup cas pon sama. Phone masuk air mulanya hidup tiba-tiba termati sendiri.

Hai. Harini kami nak share mengenai salah sorang custemor kami yang menghadapi masalah terhadap phone. Beliau datang ke kedai kami memberitahu yang phone ada masalah phone masuk air. Pada mulanya lepas masuk air tu phone hidup lagi dan boleh pakai macam biasa.

Setelah kami periksa, kami cadangkan untuk tukar battery supaya ia boleh digunakan seperti biasa dan normal. Pada mulanya kami buat cuci pakai chemical terlebih dahulu untuk menghilangkan kesan air. Tak hidup. Bila tukar battery baru hidup dan boleh digunakan seperti biasa cuma pada screen ada tompok tompok kesan air tknampak sangat dan boleh digunakan seperti biasa. So, beliau setuju untuk tukar battery sahaja dulu screen takde masalah.

Custemor berpuas hati.

Kami juga memberi sedikit tips supaya bateri dapat digunakan dalam jangka masa yang panjang. Antaranya ialah :-

  • Mematikan aplikasi yang tidak digunakan tetapi masih running.
  • Emel yang kerap masuk.
  • Location services yang dibuka pada aplikasi yang tidak diperlukan.
  • Auto-update yang tidak dimatikan pada aplikasi yang tidak penting.

Kami berjaya menyelesaikan masalah tersebut. Kami menasihati supaya mengunakan dengan cermat dan berhati hati. Beliau juga berpuas hati dengan service dan harga yang kami tawar.

P/S: Jika anda ada sebarang masalah atau pertanyaan, jangan malu jangan segan untuk menanyakan soalan kepada kami. Apa apa boleh je call kami 011-11931141 atau boleh sahaja direct ke kedai kami.

Oleh Nur Farizah

Kepakaran kami di MRFIX Johor Bahru adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 011-11931141┬ámenerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments