Tips Menjaga Prestasi Bateri iPhone

Ditulis pada : January 28, 2018

Tips Menjaga Prestasi Bateri iPhone

 1. Mengemaskini iOS yang terbaru dan stabil.
 2. Elakkan suhu ambien yang melampau.⦁ Melaksanakan suhu ambien (16 ° hingga 22 ° C (62 ° hingga 72 ° F), zon selesa yang sesuai.
  ⦁ Lebih tinggi daripada 35 ° C (95 ° F), yang boleh merosakkan kapasiti bateri secara kekal.
  ⦁ Persekitaran yang sejuk, mungkin dapat melihat pengurangan dalam hayat bateri keadaan adalah sementara.
 3.  Menanggalkan sarung telefon pintar (casing) semasa mengecas.⦁ Gaya tertentu casing boleh menjana haba berlebihan dan menyebabkan kapasiti bateri berkurangan.
  ⦁ Tanggalkan casing tersebut, jika tidak ia akan menyebabkan telefon pintar anda panas.
 4.  Mengecas pada kadar separuh peratus jika ingin menyimpan.⦁ Matikan telefon pintar anda semasa mengecas bagi mengelakkan penggunaan bateri tambahan.
  ⦁ Letakkan telefon pintar anda dalam persekitaran yang bebas kelembapan yang kurang daripada 32°C (90° F).
  ⦁ Jika anda ingin menyimpan atau tidak mahu menggunakan telefon pintar tersebut, anda hanya perlu mengecas pada kadar separuh peratus sahaja bagi mengelakkan hayat bateri menjadi lebih pendek.
  ⦁ Sekiranya anda merancang untuk menyimpan peranti anda lebih lama daripada enam bulan, cajkannya kepada 50 peratus setiap enam bulan.
 5.  Mengubah tetapan pada telefon pintar anda.⦁ Matikan penyegerakan (sync) untuk aplikasi yang tidak diperlukan (Setting > iCloud)
  ⦁ Tutup 4g atau 3g atau menukar airplane mode apabila kadar bateri berkurangan atau tidak digunakan.
  ⦁ Mematikan Wi-Fi (Setting > Wi-Fi), Bluetooth (Setting > Bluetooth), Mobile Data (Setting > Mobile Data) apabila tidak digunakan.
  ⦁ Mematikan notifikasi yang tidak penting (Setting > Notifications)
  ⦁ Tutup airdrop apabila tidak digunakan (slide ke atas untuk control centre dan tutup airdrop atau settings > general > accessibility > airdrop)
  ⦁ Mematikan auto-brightness untuk iPhone di bawah ios 11 (settings > display & brightness), untuk iPhone ios 11 dan ke atas (settings > general > accessibility > display acomodation)
  ⦁ Untuk mengurangkan pergerakan yang digunakan dalam RAM dan menggunakan lebih banyak kuasa bateri (settings > general > accessibility > reduce motion)
  ⦁ Mematikan atau membetulkan aplikasi latar belakang semula di mana aplikasi yang dibenarkan untuk refresh latar belakang akan menyegarkan secara automatik yang menyebabkan peningkatan daya bateri (settings > general > background app refresh)
  ⦁ Tarikh dan masa yang ditetapkan secara automatik kerana ini akan menggunakan perkhidmatan lokasi dengan kerap yang akan membawa kepada penggunaan bateri yang lebih tinggi (settings > general > date & time)
  ⦁ Menetapkan kecerahan pada kadar separuh atau lebih rendah bagi mengelakkan penggunaan kuasa bateri yang tinggi. Elak menggunakan pelindung skrin privasi kerana ia memerlukan kecerahan yang tinggi (settings > display & brightness)
  ⦁ Tetapkan kunci auto pada ultra-rendah 30 saat supaya skrin dimatikan secara automatik apabila tidak digunakan (settings > display & brightness)
  ⦁Membuka volume pada kadar yang tinggi juga akan menggunakan jumlah kuasa yang tinggi untuk menghasilkan suara yang kuat (settings > sound)
  ⦁ Hidupkan peratusan bateri untuk memudahkan memantau penggunaan bateri dari skrin utama (settings > battery)
  ⦁ Mematikan lokasi dan dibuka apabila ingin digunakan untuk aplikasi yang sesuai seperti Waze (settings > privacy > location services)
  ⦁ Tutupkan muat turun automatik untuk kemas kini aplikasi dan mematikan penggunaan data mudah alih untuk muat turun kemas kini di mana muat turun manual lebih baik (settings > itunes & app stores)
 6.   Lihat penggunaan bateri secara berkala untuk memantau penggunaan bateri oleh aplikasi, masa penggunaan dan bersedia membuat perbandingan daripada setiap data dipantau.
 7.   Aplikasi yang dibuka akan menggunakan lebih banyak kuasa apabila membuka semula aplikasi di mana RAM dikeluarkan semasa menutupnya tetapi kemudian RAM dipaksa untuk mengolah data semula apabila membuka semula aplikasi yang membawa kepada penggunaan lebih banyak bateri.
 8.   Elakkan permainan grafik tinggi yang meningkatkan penggunaan CPU dan GPU yang menyebabkan peningkatan penggunaan bateri untuk pemprosesan.
 9.   Meminimumkan penggunaan kamera dan flash di mana ianya menggunakan kuasa bateri yang tinggi.
 10. Penyelarasan semula bateri sekali sebulan dengan mengikuti langkah di bawah:
  ⦁ Gunakan iPhone anda sehingga ia tertutup secara automatik. Sekiranya ia hampir kehabisan bateri pada 0% dan anda mahu menghabiskannya lebih cepat, hidupkan lampu suluh, arahkan kecerahan skrin sepanjang jalan dan mainkan video, ianya lebih baik dari Internet.⦁ Biarkan iPhone anda tutup semalaman untuk mengalirkan bateri lebih jauh.⦁ Caj iPhone anda dan tunggu sehingga ia penuh. Pastikan untuk menggunakan pengecas yang dibekalkan oleh Apple atau satu yang berjalan pada watt yang sama dan amperage.⦁ Pastikan iPhone anda dalam keadaan OFF.

  ⦁ Biarkan iPhone anda dicaj sekurang-kurangnya 5 jam. Penunjuk caj tidak dipaparkan sementara iPhone anda dimatikan.

  ⦁ Dengan kabel pengecasan masih disambungkan, tekan butang ON / OFF sekejap untuk memulakan iPhone anda.

  ⦁ Apabila iPhone telah dimulakan, tahan butang ON / OFF dan HOME sehingga anda melihat logo Apple.

  ⦁ Apabila iPhone anda kembali dalam talian, cabut kabel pengecasan.

  ⦁ Amalkan mengecas apabila bateri di bawah 20% atau 10% dan cabut plag pengecas apabila dicas sepenuhnya 100%, elakkan caj berlebihan di mana ini mungkin membawa kepada mengurangkan kemampuan bateri untuk mengekalkan caj dari semasa ke semasa.

   

Oleh Nur Farizah

Kepakaran kami di MRFIX Johor Bahru adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 011-11931141 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments