Repair Battery &  Body iPhone 5S

Ditulis pada : July 18, 2018
Battery &  Body iPhone 5S

Repair Battery &  Body iPhone 5S

Problem : Battery Kembung & Body Pecah

Harini kakak manis ni datang kedai kami mengadu yang iPhone beliau battery cepat habis. Beliau minta kami periksa masalah iPhone nya dan bila kami periksa dan kami dapati  bateri iPhone beliau sedikit kembung. Kami memberi cadangan supaya beliau tukar bateri lama kepada yang baru jika ingin bateri normal semula. Beliau setuju.

Dan beliau juga berminat untuk menukar body yang lama kepada body yang baru kerana body iPhone beliau sudah bengkok sedikit. Kini iPhone beliau sudah kelihatan seperti baru dan beliau sangat berpuas hati.

Antara punca bateri tersebut drain adalah :-

 • Terlalu lama caj (Overcharge)
  – Terlalu banyak tenaga yang mengalir masuk ke dalam bateri dan menyebabkan bateri kembung ataupun panas.
 • Penggunaan telefon semasa mengecas
  – Ia boleh mengakibatkan bateri menjadi terlalu panas / Overheated.
 • Menggunakan cable yang tidak original
  – Charger tiruan tidak ada Cut Off.Maksudnya,bila kita caj (charger tiruan) ia tidak akan berhenti mengecas walaupun bateri telah penuh 100%
 • Terlalu kerap mengecas
  – Mengecas apabila bateri belum low. Contohnya, bateri masih 40% tapi nak caj juga. Tunggu sehingga bateri pada 10% baru boleh caj.

“Pelanggan puas hati, kami senang hati”

 

Oleh Nur Farizah

Kepakaran kami di MRFIX Johor Bahru adalah solusi lengkap baikpulih peralatan telefon seperti iPhone, ipad, android phone seperti samsung, oppo dan lain – lain. Sila hubungi 011-11931141 menerusi WhatsApp untuk pertanyaan lokasi dan anggaran kos.

Artikel ini juga mungkin menarik untuk dibaca…

0 Comments